Dit zijn oude ansichtkaarten van Barg Willem. Op de plek waar ons huidig huis staat, heeft deze schamele behuizing gestaan. Hier heeft Willem Praas (Barg Willem voor dorpsgenoten) gewoond met zijn zus Berendina. Stelt u zich voor: geen gas, water en licht. Het huis was niet geïsoleerd, waarschijnlijk bestond dat woord nog niet eens en de elementen hadden vrij spel.

Het was nog een kale berg, geen boom te bekennen. Het dichtstbijzijnde huis was zeker 2 km verderop. Geen straatverlichting ’s avonds, het moet echt aardedonker zijn geweest. Willem Praas verhuurde zichzelf als loonarbeider bij verschillende boeren in de buurt. Berendina, ongetrouwd, had wel 3 kinderen waar ze voor moest zorgen. Het zal geen vetpot geweest zijn.

Willem ging met de melkbus naar het dorp om water te halen. Hij kreeg hulp om de gevulde melkbus op zijn schouder te hijsen, voordat hij de terugtocht aanvaarde en de berg weer op liep. Als hij onderweg iemand tegenkwam, maakte hij gerust een praatje, maar de melkbus bleef op zijn schouder totdat hij thuis was.