BW60A_zd_wstBW60_zd_wstBW70_zd_ost
BW56_zd
BW57_zd

Oude Ansichtkaarten van Barg Willem tot 1990

De toenmalige uitbaters van het nabijgelegen Hotel-Restaurant De Lemelerberg, dhr. Stegeman en mevr. Ten Kate, hebben de bouwval gekocht en op die plek het huidige pand gebouwd. 

Dhr. Stegeman had grote plannen met zijn hotel  en deze mooie locatie. Hij bouwde echter met tweedehands materialen, met beunhazen, zonder tekening en veel groter dan toegestaan. Op het moment dat de ruwbouw van de begane grond klaar was (ca. 1955), kreeg hij een bouwstop opgelegd. De bouw heeft toen een winter stilgelegen.

Het pand is gebouwd als dependance van het hotel. Op Barg Willem kon men slapen en in het hotel eten. Barg Willem kreeg voor het eerst electriciteit, telefoon en drinkwater. De drie grote kamers beneden droegen illustere namen als "Alpenweide" (vanwege het uitzicht), "Drakenkamer" (grote drakenkop aan plafond) en "Barg Willem-kamer" (oorspronkelijke voorhuis van het oude Barg Willem huisje). De sobere bouw gaf niet echt een hotel-uitstraling; in de badkamers zaten slechts een paar tegels aan de muur en op de vloer betonverf. In de jaren '60 nam de welvaart snel toe, waardoor de hotelgasten hogere eisen gingen stellen. Vanaf ca. 1978 werd Barg Willem derhalve alleen nog als groepsaccommodatie verhuurd. 

Toen dhr. Stegeman in 1987 overleed (74 jr), is het hotel-restaurant verkocht. Zijn vrien- din, mevr. Ten Kate, heeft de groepsaccommodatie Barg Willem nog wel aangehouden.

De gasten zijn altijd al onder de indruk geweest van de unieke ligging van Barg Willem en velen kwamen dan ook regelmatig terug.

Mevr. Ten Kate overleed in 1994 (86 jr). Zij had haar nalatenschap aan de Kerk en het Leger des Heils geschonken. Die instellingen hebben Barg Willem, diverse akkers en stukken bosgrond laten veilen.