Barg Willem en zus AlberdinaWillem Praas voor zijn woningZicht op de Noord- en West-gevel
Zicht op de Zuid-gevel; de deel
Zicht op de Noord- en Oost-gevel

 

Oude Ansichtkaarten van Barg Willem tot 1950

De plek "Barg Willem" wordt al heel lang bewoond. Op de eerste Kadasterkaart van 1832 staat "Bergjan" vermeldt. Kennelijk woonde er in die tijd ene Jan hier op de berg.

Tot 1948 werd het boerderijtje op De Lemelerberg bewoond door Willem Praas. Hij woonde er samen met zijn zus, Alberdine. Willem woonde op de berg, vandaar zijn bijnaam "Barg Willem".

Het was een klein stenen voorhuisje met er achter een deel van potdekselplanken. Het stond op de toen nog erg kale berg en het moet er 's winters, met de koude noord-oosten wind gruwelijk koud geweest zijn.
Willem was arm, had geen werk en leefde van de natuur; stropen. Hij had wat vee voor eigengebruik; een koe, een geit en wat kippen. Landbouwgrond bezat hij niet en hij liet daarom z'n beesten grazen langs de openbare paden in de Es. Op Barg Willem was toen geen water; voor een ouderwetse handwaterpomp zit het grondwater nl. te diep. Het water voor eigengebruik en voor het vee, haalde Willem beneden bij de dichtstbijzijnde boerderij, in een melkbus die hij op z'n nek naar boven droeg!

Omstreeks 1948 is Willem overleden.

Zus Alberdine is nooit getrouwd geweest, maar had wel twee kinderen, Jan en Mina. Zij heeft met kinderen en kleinkinderen nog een paar jaar op Barg Willem gewoond. Er woonden op het laatst maar liefst 8 personen in dat kleine huisje; Alberdine, haar dochter met man en hun vijf kinderen. Het huisje werd in 1951 onbewoonbaar verklaard en de familie kreeg in Lemele een woning van de Gemeente. In die woning woont nu een kleinzoon van Alberdine.